Overal ter wereld hebben ze wel iets dat echt lekker is, dus ook in Spaans Baskenland. Als je onderstaand recept goed wil uitvoeren moeten de handen uit de mouwen: geen gedoe met saus uit pakjes of uit zakjes. Je hebt wel een beetje meer werk maar een echte kookfanaat deinst daar niet voor terug en het resultaat mag er echt wel zijn.
Om te beginnen maak je een echt goede tomatensaus. Maak maar ineens genoeg, wat je niet onmiddellijk nodig hebt kan in kleine porties in de diepvriezer voor later gebruik. Neem 100 g geschilde wortelen, in kleine stukjes versneden, 150 g geschilde en versnipperde ui en 100 g spekblokjes. Laat dat allegaartje een paar minuten zweten in 30 g boter. Doe daarbij dan 60 g gezeefde bloem, roer goed om en voeg daarbij 200 g tomatenpuree. Roer goed om en voeg 2 liter warm water toe. Daar gaat nog bij: 5 teentjes gekneusde look, een paar takjes thym, een paar blaadjes laurier, een snuifje zout en een lepeltje suiker. Laat heel dat boeltje ongeveer 1 ½ uur sudderen op laag vuur. Wrijf dat alles door een zeef. Je hebt dan ongeveer 1 ½ liter excellente tomatensaus.
Overal ter wereld hebben ze wel iets dat echt lekker is, dus ook in Spaans Baskenland. Als je onderstaand recept goed wil uitvoeren moeten de handen uit de mouwen: geen gedoe met saus uit pakjes of uit zakjes. Je hebt wel een beetje meer werk maar een echte kookfanaat deinst daar niet voor terug en het resultaat mag er echt wel zijn.
Om te beginnen maak je een echt goede tomatensaus. Maak maar ineens genoeg, wat je niet onmiddellijk nodig hebt kan in kleine porties in de diepvriezer voor later gebruik. Neem 100 g geschilde wortelen, in kleine stukjes versneden, 150 g geschilde en versnipperde ui en 100 g spekblokjes. Laat dat allegaartje een paar minuten zweten in 30 g boter. Doe daarbij dan 60 g gezeefde bloem, roer goed om en voeg daarbij 200 g tomatenpuree. Roer goed om en voeg 2 liter warm water toe. Daar gaat nog bij: 5 teentjes gekneusde look, een paar takjes thym, een paar blaadjes laurier, een snuifje zout en een lepeltje suiker. Laat heel dat boeltje ongeveer 1 ½ uur sudderen op laag vuur. Wrijf dat alles door een zeef. Je hebt dan ongeveer 1 ½ liter excellente tomatensaus.